utorok 16. augusta 2011

!! koRn !!

Americká nu-metalová legenda vznikla v roce 1993 v Bakersfieldu po rozpadu dvou kapel. Zakládající členové, jimiž byli Fieldy Snuts-baskytara, Brian Welch-kytara, James Munky Shafter-kytara a David Silveria-bicí, hráli ve skupině Lapd. Zpěvák Jonathan Davis se k nim přidal po odchodu ze Sexart. Vybrali si jméno, které má původ v nechutném příběhu s kukuřicí, pak prohodili pár písmen a Korn bylo na světě.
1993V červnu tohoto roku nahrávají své první demo obsahující čtyři písničky. Nazvali ho Niedermyer's demo a producentem byl Ross Robinson. Vyjíždí na turné po Jižní Kalifornii a v říjnu podepisují smlouvu s Immortal Records na vydání sedmi alb. Posluchače šokovali svými podladěnými kytarami a emotivním vystupováním Jonathana. Brian a Munky hráli na sedmistrunné kytary a Fieldy měl pětistrunnou baskytaru. Rok poté vydávají svůj první singl "Blind"
1995V tomto roce vyjíždějí na své první evropské turné. Většinou nehráli sami, častým hostem byl například Marilyn Manson později pak Metallica, Limp Bizkit, Ozzy Osbourne. V listopadu vydávají své debutové bezejmenné album (mnozí ho nazývají Korn). Jonathan zpívá o svém "zfuckovaném" dětství a jeho neumělý vokál doplňuje celkově podladěný zvuk.
1996V srpnu vystupují na festivalu v Anglii před 150 tisíci fanoušky a v listopadu vydávají druhé řadové album, které je ještě víc drsnější a obludnější než to první.Nejtemnějšího poslechu se můžete dočkat u písně "K@#'%!". Bůh ví proč jí tak nazvali. Příští léto vystupují na letních festivalech a následující turné musí přerušit kvůli Munkyho zdravotním problémům.
1998Nyní už se z nich staly hvězdy světového formátu. Proto fanouškům dopřáli to, že mohli na internetu sledovat přípravy na třetí album, které v srpnu oficiálně vyšlo. V září pořádají svůj vlastní festival s Ozzy Osbournem, Limp Bizkit, Rammstein a dalšími, aby podpořili prodej alba. Korn také dokázali ,že nejsou tak bezcitní, jak se zdá, protože na popud nadace strávili několik dní u chlapce, který trpěl poslední fází rakoviny. Poté vznikla píseň "Justin".
1999Jsou nominováni v devíti kategoriích MTV Video Music Awards, z nichž vyhráli dvě. V listopadu vydávají velice úspěšnou desku Issues, kterou den před vydáním zahráli v Apollo Theatre v New Yorku. Album získalo čtyřnásobnou platinovou desku.
2002Po roce a půl hrají v Jižní Americe s Linkin Park a Static-X. V červnu vydávají již své páté řadové album Untouchables a první DVD. Album je obohaceno a řadu syntetických zvuků a ze zpěvu Jonathana je poznat, že se nejspíše věnoval hlasové průpravě. Den před vydáním je digitální záznam koncertu s písněmi z Untouchables pouštěn ve více než 40 divadlech v USA. V listopadu vydávají své druhé Live DVD.
2003V únoru vyhrávají dvě Grammy Awards - "Here To Stay" je nejlepší nu-metalové video. Vydání dalšího alba je ohlášeno singlem "Right Now". Deska s názvem Take A Look In The Mirror se úspěšně prodávala. Jonathan Davis tu dává ještě více najevo, že se ve zpěvu zdokonaluje a odkládá svůj uřvaný projev, jež používal hlavně na druhé a třetí desce. V říjnu příštího roku oslavují desáté výročí kapely vydáním toho nejlepšího. CD se jmenuje Greatest hits Vol.1 a najdeme tu dvě předělané písně od skupin Pink Floyd a Cameo. Poté vyrážejí na turné.
2005V této době Korn pracují na dalším albu, ale v únoru je opouští kytarista Brian Welch, protože chce svůj život zasvětit Bohu. Dokončují album a vydávají se na evropské turné. Zavítali taky do České Republiky. Album See You On The Other Side je vydáno v prosinci. Rok poté vydali zajímavé album Live & Rare. Z jeho poslechu se dozvíme jak výborní jsou Korn naživo. Najdeme tu dvě novinky a dvě předělávky skupin Metallica a Pink Floyd.
2007Korn pořádají další ročník znovuobnoveného festivalu The Family Values Tour. Trvá od července do srpna na velkých jevištích celé Ameriky. Spoluautorství tento rok spadá také na Evanescence, Neurosonis, Flyleaf a další. V březnu vydali nové CD MTV Unplugged, které bylo ovšem nahráno v prosinci roku předcházejícího. Můžeme na něm slyšet kapelu v neobvyklé akustické atmosféře. Největším hitem je píseň Falling Away From Me, kde se čestným hostem stala Amy Lee z Evanescence. 16. května vychází nový singl Evolution z osmého bezejmenného alba. Na nahrávce se nepodílel David Silveria, protože si vzal volno a věnuje se více své rodině a řetězci restaurací, který založil. Místo něho na bicí hrají Terry Bozzio (známý ze spolupráce s Frankem Zappou), Brooks Wackerman z Bad Religion a Jonathan Davis. Album se celkově nese v experimentální vlně a zvuk je mnohem hlubší než u předešlých nahrávek. Jonathan zpívá o drogové a alkoholové závislosti, krevní infekci. Singl Evolution nám znovu připomíná aktuální problém globálního klimatu. (J. Davis: "I'm just wondering, are my kids' kids going to have a place to live?").
 
 
 
 
KoRn sú proste zlatíčka...Texty majú hĺbku a zmysel....Milujem ich hudbu rovnako ako od Muse & Marilyna Mansona :-*



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára